Kresz Géza

Kresz Géza
Születési idő: 
1846 augusztus 30
Pest
Meghalt: 
1901 április 10
Budapest
Páholy: 
Könyves Kálmán, az előítéletek legyőzéséhez (Budapest)
Felvéve: 
1883
Foglalkozás: 
orvos, a mentőszolgálat megszervezője

1871-ben, a pesti egyetemen szerzett orvosi diplomát. Előbb kerületi orvosként, majd tisztiorvosként működött a Belvárosban.

1887. május 10-én az ő kezdeményezésére alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME), amelynek első igazgatója is ő volt. A levéltári anyagok szerint elsőként a Deák Páholyban esett szó Kuncz Ferenc indítványa kapcsán egy Önkéntes Mentőegyesület létrehozásáról, egy olyan munkán, ahol a Könyves Kálmán páholy több tagja is jelen volt, s amikor a kalapácsvezető főmester annyit mondott, hogy ennek az indítványnak a megvalósításához az akkori Deák páholy szegény és kicsi, ezért szívesen vennék, ha náluk nagyobb és tehetősebb páholyok megvalósítanák azt, s a Könyves Kálmán tagja Kresz Géza, ezt meg is tette. 1884 decemberében ismertette részletes terveit a páholyban. A Mentőegyletnek nagy szerepe volt az 1892-es budapesti kolerajárvány felszámolásában. 1892-ben Kresz Géza javasolta egy mentőmúzeum létrehozását. Számos egészségügyi ismertető, felvilágosító könyvet írt.

Az orvoslás mellett 1869-ben az ő kezdeményezésére alakult meg a Pesti Korcsolyázó Egylet, aminek feladata az akkor Magyarországon még ismeretlen korcsolya-sport népszerűsítése volt.

1900. december 24-én, négy hónappal halála előtt, munkája elismeréséül nemesi címet kapott (és vele a szemlőhegyi előnevet). (wikipédia)